Rideterapi

Rideterapi og hesteassisteret terapi henvender sig primært til børn, unge og voksne med autisme og ADHD/ADD og/eller psykiske lidelser. Formålet med rideterapien er at lindre, støtte og udvikle ved hjælp af samværet med hesten og med vejledning fra terapeuten. 

 

Hvad er rideterapi?

I rideterapi og hesteassisteret terapi er hesten og ridningens beroligende virkning på vores nervesystem og sanseapperat helt centralt.

Naturen i vores område er ligeledes ofte en central del af terapien.

Min rolle som terapeut er primært at sætte rammen for de forskellige aktiviteter samt vejlede og støtte i kontakten med hesten og under ridningen. 

Ridning og samværet med hesten kan have en beroligende og lindrende virkning på vores nervesystem og dermed hele sanseapparatet …

Ridning og samværet med hesten har en beroligende og lindrende virkning på vores nervesystem og dermed hele sanseapparatet, og dette vil forventeligt have en positiv effekt på en lang række symptomer og lidelser.

Terapien kan både foregå som hesteassisteret terapi, hvor vi arbejder med hesten fra jorden eller som rideterapi, hvor ridningen er en central del. Hesteerfaring er ikke nødvendigt.

Vi har fokus på:

  • Nervesystemet og sanseintegration

  • Nærvær

  • Kropsbevidsthed

  • Vejrtrækning

  • Samarbejde

  • Kommunikation 

  • Lederskab

 

Hvem kan få gavn af rideterapi?

Rideterapi kan have en gavnlig effekt på:

·    Stress

·    Traumer

·    PTSD

·    Angst

·    Depression

·    Søvnløshed

·    Spiseforstyrrelse

·    Sociale og emotionelle vanskeligheder

·    Vanskeligheder forbundet med autismespektrum forstyrrelse

·    Vanskeligheder forbundet med ADHD og ADD

 

Hvorfor rideterapi?

Rideterapi og hesteassisteret terapi kan have positiv indvirkning på vores nervesystem, som balanceres og stimuleres i terapien. Særligt vores indre sanser stimuleres under ridning, hvilket kan virke beroligende og give bedre kropsfornemmelse og kropsbevidsthed.

Rideterapi og hesteassisteret terapi kan have positiv indvirkning på os. Vores nervesystem balanceres og stimuleres i terapien.

Erfaringsmæssigt styrkes den enkeltes kropsbevidsthed og vedkommende oplever større fysisk og følelsesmæssig ro og stabilitet samt opnår større psykisk og fysisk velbefindende. Kontakten med hesten kan ydermere bidrage til en følelse af samhørighed og nærvær. 

Hesten som fælles tredje er med til at skabe en naturlig og afslappet ramme og giver mulighed for at sætte ord på svære følelser. Deltageren kan få overskud og blive motiveret for at sætte ord på følelser og tanker. Denne form for terapi har derfor ofte en lindrende virkning på angst, stress, depression.

Der er dokumentation for at ridning i en pædagogisk ramme:

  • har en lindrende og beroligende virkning

  • udvikler balance og kropskontrol

  • kan give mulighed for, at lære at knytte sig til hesten

  • mulighed for at udvikle ny positiv identitet

 

Hvordan foregår rideterapi ?

Terapien foregår enkeltvis eller i små grupper på 2-3, hvis det er mest optimalt for deltagerne. Naturen omkring os inddrages aktivt og vores jord er anlagt med ridestier i varieret natur og terræn.

Rideterapi og hesteassisteret terapi er en terapiform med tre aktører: deltageren, jeg selv (som fagperson) og hesten (som hjælper).

Rideterapi og hesteassisteret terapi er en terapiform med tre aktører: deltageren, jeg selv (som fagperson) og hesten (som hjælper).

Forløbet indledes med en samtale omkring forventninger, problematikker og forudsætninger. I samarbejde vil forløbet løbende blive evalueret og tilpasset eventuelt med relevante samarbejdspartnere og øvrige fagpersoner.

 

Vores tilgang til rideterapi

Jeg er i min tilgang nysgerrig og respektfuld. Jeg tror på at helbredelsen sker igennem kroppen først og fremmest.

Der er de senere år skrevet flere gode bøger omkring dyreterapi og hestens adfærd og signaler, som jeg lader mig inspirere af og inddrager i mit arbejde. Jeg anvender min viden om hestens natur, fysik og signaler.

Jeg har stort fokus på, hvordan vi hele tiden inddrager ikke kun hesten men også naturen omkring os, og jeg lader mig inspirere af forskning og litteratur om terapi i naturen.